Mosade av en mardrömsminut


Vasalunds IF - Sollentuna United 4-0

1-0 30' (str)
2-0 45'
3-0 76'
4-0 80'


Utvisning: A. Säll, 30'

Vi kom till Skytteholm för andra matchen i Svenska cupen med gott mod. Vasalund stod för motståndet. Vi kände att det fanns goda segerchanser. Gordon Lundhs (Som för övrigt får börja skydda syrran från Säll och Wilow om han inte vill ha Unitedinslag vid familjemiddagarna i framtiden) Bele/Barkarby hade varit ytterst nära att slå ut Vasa i omgången innan, en match där Vasalund till slut vann på straffar. Precis som vi gjort över Nyköping.

Vi hade fortsatte problem med nyförvärv som inte är spelklara (Vad händer!?), vilket innebar att varken Marko, Teiwo, Anton, Nebiyu eller Mike Allyn fick användas för spel. Det enda klara nyförvärvet var Doni, som därmed ställdes mot sin förra klubb. Situationen mynnade ut i följande startelva:

Säll

FT - Afrim - Gabbe - Anton

Christian - Jens

Snake - Doni - Omar

Badji

Bänk: Brille, Wilow, Matte, Eyüp, Jeppe, Tomas, Demba


Ett på pappret väldigt offensivt och spelande lag, precis som våra motståndare Vasalund.

Matchen startade med Vasalundkommando första 10. Vi är lite passiva. Vasa skapar någon hyfsad chans där en forward avslutar på ett inspel, men Säll räddar till resultatlös hörna. Efter 10-15 kommer vi in i det, tar successivt över matchen. Skapar huvudbry för Vasalund, börjar få bollinnehav på offensiv planhalva. Vi har en jättechans, där en superbrytande Linus Malmborg i Vasa står mellan Omar och ett helt rent friläge.

Och så den sedvanliga blixten från klar himmel då. Efter ett snyggt Unitedanfall, där Snake blixtrar till och forsar förbi två spelare på högerkanten och spelar in till Doni, som blir bra blockerad och inte kan avsluta bättre än att målvakten kan fånga vänder spelet blixtsnabbt. Vasalunds målvakt skickar iväg en riktig Pepe Reina som tar fart i medvinden och forsar över hela planen. Väl nere hos oss fegar och missbedömer Gabbe och Säll bollen från varsitt håll. Ingen tar ansvar för att plocka bollen och istället tackar en förvånad Vasaforward för givmildheten och smiter emellan. Mitt i vårt straffområde får han ta en touch förbi Säll. Fälls. Straff. Rött kort. Solklart. Bruten arm för forwarden. Segt för honom. Underbart lojale Brille får hoppa in i målet (Stackars Badji utbytt), men kan inte rädda straffen som Haisems (aningen mer slimmade) lillebrorsa sätter mitt i mål (Varför väntar ni aldrig ut skyttar, målvakter?). 0-1 och det som såg ganska bra ut blev helt plötsligt en gigantiskt stor uppförsbacke. I samband med målet tvingades den kapade forwarden byta och nr 15 kom in. Han skulle göra ett ganska bra inhopp.

Nu blir matchen ungefär lika underhållande som en average Barca-match är i La Liga. En laget har bollen, rullar runt runt runt, men skapar inte speciellt mycket målchanser. Vasalund saknade Lilla Spöket som hade det där lilla extra. Däremot visade inhoppande nr 15 prov på egenskaper som hade gjort Max von Schleebrügge avundsjuk. Ett första prov på sina brunkartakter visade han när lägligt med första halvleks sista touch millimeterprecist nickade in 2-0 vid ribbkrysset från stillastående. Eloge.

Att gå ut till en andra halvlek med 0-2 och en man mindre är väl inte det man helst gör som fotbollsspelare. Vi hade dock inget val, och lovade varandra i omklädningsrummet att vi skulle göra det vi kunde. Vi ändrar lite organisationsmässigt och lyckas hålla Vasalund borta från vårt mål ganska enkelt. Fortfarande 100-0 i bollinnehav, men i relativt ofarliga ytor. Vi har också några chanser åt andra hållet. Omar suger ner en borttappad boll mitt i straffområdet, men lyckas inte helt med den svåra nedtagningen när han ska gå runt målvakten. Jättejuggen på Vasas bänk brinner. När sedan Folkesson fullföljer i Folkesson-anda i djupled och är millimeter ifrån att skarvnicka Lilla DN:s inlägg i bortre krysset så brister det på Vasabänken, där tränaren låter flera av sina spelare veta hur odugliga de är.

Vi hade behövt vara lika effektiva som Vasalund var, och då i synnerhet nummer 15. Den absoluta spiken i kistan kommer när han studsar med sig ett motlägg mot undertecknad, enkelt fintar av en passiv Gabbe och distinkt sätter 3-0 mellan Brilles ben. 4-0 är nästan komiskt då han blir träffad av en stenhård rensning, lyckas få med sig bollen i ytterligare ett motlägg och forcerar in bollen bakom Brille. Ett hat-trick som skulle gjort vilken skotte som helst tårögd.

Det hela slutar alltså 4-0 i en enkel Vasalundsseger. Vi kan inte resa oss efter knockouten efter en halvtimme. Vi är där inne i vår bästa period, och jag hade gärna fortsatt matchen med lika manskap därifrån och vetat att vi skulle ha både sol och vind i ryggen i andra halvlek. Som det istället blev är ju Vasalund överlägsna i sitt säkra bollrullande. Vi får bita i det sura äpplet och inse att vi var chanslösa.

Plus och minus från matchen:

+ Briland. Tycker hans lojalitet och hjärta för laget är fantastisk. Ställer upp i vått och torrt trots att han inte ska ingå i truppen. Vi vill ha Brille kvar.

+ Christian Antonios dribblingsraid på vänsterkanten i första halvlek. Helt sjuk.

- Första målet. Också helt sjukt.

- Kraftlösheten i benen som fortfarande finns kvar. Dubbla marathon i lördags?

Två nya matcher i veckan, det är bara att komma igen!

#8


0-1 för kvadratspelande United




Sollentuna United - Fröyland 0-1

0-1 62'

Sedvanlig frånvaro - det är ju läger

Från början var det inte tänkt att det skulle bli någon match på lägret i Turkiet. Det enda hotellet hade att erbjuda var ryska rugbylag som Belgiska Blå till frukost, inte mycket till matchmotstånd. Istället planerades det en internmatch som skulle vara "precis som en riktig match" (Vi vet alla hur det skulle blivit: 75 min kvadraten och sedan kanske 10 minuter spel på slutet om vi inte hade bråttom iväg med bussen efteråt). Märk då vår glädje då tränarna på söndagen annonserade att en match mot ett norskt division 2-lag var inbokad på måndagen. En match som dessutom skulle spelas på en riktigt fin plan, till skillnad från våra träningsplaner (Som skulle kunna vara hämtade från en dokumentären "Här började Samuel Etóo sin karriär på Yaoundes gator").



Som alltid på läger blir det skador, sjukdomar, bakfyllor och andra skavanker som diskvalificerar spelare efter spelare för matchspel. Vi betade av ett antal mindre blessyrer under lägret, och när matchen väl stod för dörren var det flera spelare som inte kunde delta. Om vi jämför med cupmatchen mot Nyköping dagen innan avresan saknades i tur och ordning Säll, FT, Afrim, Folkesson, Antonio, Omar och Snake från den startelvan av olika anledningar. Tränarna fick istället ställa upp med en nykomponerad elva som såg ut så här:

Marko

Wilow - Anton L - Gabbe - Anton W

Eyüp - Jens

Nebiyu - Doni - Badji

Tomas


En massa jätteidioter, men inte alla i speldugligt skick

Bollinnehav utan chanser

Den första halvleken börjar i sedvanlig Unitedstil med ett nästintill hundraprocentigt bollinnehav och total kontroll på matchen. De norska motståndarna satsade mest på att få inkast på offensiv planhalva, där Rory Delap 2 och 3 slungade in missiler mot vårt straffområde. Ledde dock inte till några farligheter.

Offensivt har vi riktigt bra snurr på bollen. Vi får utan större problem upp bollen på mitten, där långskånken Åberg och dvärgarna Ayhan/Makolli kan kontrollera spelet utan större motstånd. Längst upp har vi svårare, den forward som skapar mest farligheter är pigge Nebiyu, som flera gånger kombinerar med Doni och en härligt offensiv Niclas Wilow på högerbacken. Nebiyu har också en bra chans då han med en fin prestation efter hörna skapar sig ett volleyläge, men dundrar bollen över med vänstern. I övrigt är det mycket nära och nästan, men det sista saknas för att skapa de riktigt farliga lägena. Bakåt är det lugna gatan, utöver en klumpigt orsakad frispark, där Marko gör en monsterräddning på ett hårt skott längs marken.

Marko i mål - inget hål

0-1. Jaha?

Andra halvlek tar vi där den första började, med den skillnaden att norrbaggarna sätter lite högre press på oss. Guldläge för oss att straffa dem bakom deras tröga backlinje, men vi är dåliga på att både slå in bollar och springa in bakom backlinjen. Känns som att många verkade tycka "vi är ju ändå bättre än de här, spela bollen på mina fötter" istället för att ta löpningar utan boll. Detta ledde till att norrmännen kunde trycka oss lite längre bak i banan, vi blev lättlästa då vi bara spelade kortpassningsspel.

Småtrevligt, men tyvärr för ineffektivt, spel

På en av väldigt få norska chanser kommer också 0-1. Eyüp missbedömer en passning, varpå norrmännen i en snabb omställning tar sig förbi Anton på vänsterkanten och slår ett hårt skott/inlägg mot mitten. Marko parerar den första bollen, men returen går rakt ut till en fristående bagge som får måtta länge och med en snedspark sätter 0-1 precis vid stolpen. Serbiskt utbrott utbryter hos Marko som, med rätta, tycker sig vara förtjänt av bättre hjälp av sina utespelare.

Vi gör några byten. Eyüp och Badji går ut - Richie och Jeppe kommer in. Jeppe bidrar direkt med en vilja att gå i djupled, vilket snabbt skapar oss några hörnor som blir farliga. Tyvärr tappar vi i samband med dessa byten också positionsspelet en aning, vilket leder till en mer okontrollerad matchbild sista 15-20. Vi skapar en del, främst genom två frilägen för Belgien Blå, som dock inte hade målgörarskorna på sig. Det är överlag för slarvigt, man märker att mångas ork tryter. Bland annat har vi några superba inläggslägen, där vi är i numerärt överläge i straffområdet. Men de lösa fjösarna till inlägg seglar snällt in i målvaktens handskar.

Det blir alltså en förlust i en match som vi inte bör förlora. Det är på intet sätt ett märkvärdigt motstånd vi möter. Jag kan på rak arm dra några slutsatser som vi saknade i träningslägrets match.

- Vi saknar flera viktiga poängspelare (Omar, Snake, Christian mfl). Spelare som har individuella kvalitéerna till att omsätta lägen i mål och assist. Nu hade vi flera bra lägen, men saknade spetsen att avsluta.

- Vi behöver träna på att länka ihop mittfältet och anfallet bättre. Vi saknar löpningar från forwards, men också löpningar från mitten för att avlasta och understödja forwards. Viktigt att mittfältare bryter mönstret och fyller på med löpningar för att göra det svårare för motståndarnas backar.

- Vi måste hitta upp bollen till vår offensiva mittfältare. När vi har en spelare med Donis kvalitéer i den rollen måste vi använda det. Doni hittar flera gånger under matchen riktigt bra ytor, men får inte bollen.

Tycker även att det finns flera positiva aspekter från matchen:

- Bra och naturligt samspel mellan backlinje och mittfält. Det kändes aldrig svårt att som mittfältare få bollen, och man hade alltid alternativ att spela på.

- Riktigt bra målvaktsspel från Marko, superstabilt.

- De nya spelarna tar för sig. Anton Lindberg leder backlinjen, Doni är duktig igen på mitten och Nebiyu var den som skapade mest så länge han orkade på topp. Även Wilow, som inte spelat så mycket på grund av skador, gjorde en bra match och var kanske den individuellt bästa spelaren i hela Sollentuna United.

Nu möter vi Vasalund i cupen imorgon. Kommer bli motstånd av en helt annan dignitet. Tyvärr är det fortfarande många nyförvärv som inte är spelklara, tror enbart det är Doni som får vara med att spela. Innebär alltså att vi får klara oss utan Marko, Anton, Teiwo, Nebiyu och Allyn tills vidare. Förhoppningsvis är alla andra sugna på att göra en kanonmatch, för att vårt cupäventyr ska leva vidare. Vi har ju i alla fall redan gått längre än Rotebro, otippat...

Bara att bryta ihop och gå vidare!

#8

Pazza United vidare i cupen!




Nyköpings BIS - Sollentuna United 3-3 (6-8 e. str.)

1-0 26'
2-0 31'
2-1 Omar 34'
2-2 Jens 56'
3-2 67'
3-3 Demba (Anton) 89'

Straffar:
Christian - mål
Nyköping - mål
Jens - mål
Nyköping - mål
Snake - mål
Nyköping - miss
Eyüp - mål
Nyköping - mål
Anton - mål


Säsongen inleds

Efter fyra träningsmatcher som gett två segrar, två förluster och tvåtusen köldskador begav vi i Sollentuna United oss under gårdagskvällen iväg till Nyköping för att rivstarta säsongen 2011 med ett tufft möte på bortaplan i Svenska Cupen mot Bissarna från Nyköping ("Tror ni dom är dåliga på bissor här eller!?", Arne Hegerforsade Limpan på väg ut till uppvärmningen). Mycket osäkert inför avspark. Hur var den fysiska formen? Väldigt få av oss hade spelat mer än 45 minuter tidigare under säsongen, då träningsmatchandet allt som oftast inneburit byte av hela laget i paus. Inga av våra nyförvärv heller spelklara, vilket ledde till att bänken bland annat befolkades av ljudmaestro Briland och 5- månader-i-Gambia-comebackande Demba.

Elvan läckte redan tidigare, här är den igen:

Säll

FT - Afrim - Gabbe - Anton

Folkesson - Jens

Snake - Christian - Omar

Tompa


Bänk: Brille, Freby, Jeppe, Eyüp, Wilow, Demba

Stackars Säll

Matchen började med konsekvent djupledssökande hos Sollentuna United, där Snake såg pigg ut direkt och skapade mycket i djupled mot en faktiskt ganska snabb vänsterback. Snaken är riktigt snabb. David får också matchens första målchans då han frispelas snyggt av Tomas, och via en perfekt mottagning får friläge. Han hakas upp rätt rejält i skottögonblicket och skyfflar därför bollen över. Synd på ett bra anfall. Avslutades med lite karaktäristiskt gnäll på domaren, härligt Snake!



Pigg Snake

Åt andra hållet är Nyköping farliga också, främst genom deras enorma jättebeast till center (Som i ärlighetens namn kändes som hela deras lag). De lyckas med några bra spelvändningar, och får också ett friläge, till följd av individuellt slarv av oss. Säll räddar friläget från höger galant.

Men stackars Säll har inte haft turen med sig denna försäsong. Är det inte två man fria med målvakten är det straffsparkar eller drömträffar i krysset. Efter 25 minuter händer det igen. I en situation då ingen riktigt kommer upp i press på Nyköpings hetsige innermittfältare klipper han till på studs utanför straffområdet. En träff som är ungefärligt lika ihålig som en politisk argumentation från Tompa T-Röd skickar bollen i en otagbar lobbana över en förgäves hoppande Säll i målet. 0-1.

Fabregas?

Lika tungt som alltid att få 0-1 i röven. Momentum Nyköping. Fortsätter att pressa oss med nyfunnet mod. Vi har inte marginalerna med oss. Afrim får nästan träff med huvudet på en hörna. Tompa får nästan träff med klacken i en tilltrasslad situation framför mål. Omar kommer nästan igenom från vänsterkanten. Istället visar Il Capitano vägen.

Vill väl inte riktigt jämföra det med Fabregas genidrag att klacka utanför eget straffområde på Nou Camp, men min slöa dribbling som ledde till bolltapp, omställning och 0-2 är väl inte det momentet jag kommer att vilja minnas allra mest från säsongen. En mittfältare hakar upp mig, stjäl bollen, utmanar backlinjen, sticker in bollen till Jancker som sätter den säkert vid stolpen. Ridå.

Men United visar karaktär. Tar tag i spelet och dominerar med eftertryck resten av halvleken. Vi får också betalt. Ett svepande inlägg från högersidan petas ut av Nyköpings keeper, som hamnar långt ut. Omar visar prov på mysig högerfot och lobbar bollen över villervallan av målvakt och försvarare som desperat försvarar Nyköpings mål. Reducerat och kontakt inför paus.

Jag hade fått göra armar för 2-2-målet!

Vi går ut till andra halvlek med oförändrat manskap. Fortsätter att styra spelet. Framgångsrika längs kanterna, där båda ytterbackarna Anton och Filip gör bra insatser. Längst bak börjar Afrim få koll på besten och vi tar oss närmre och närmre Nyköpings mål. Dryga 10 minuter in i halvleken kvitterar vi genom mig, som därmed spelar 1-1 med mig själv. En av många bra Snake-hörnor touchas återigen svagt av målvakten och dimper ner framför min gyllene högerfot. Vet inte ens om jag skjuter med foten, ankeln eller benskyddet. Det är en sån där som rullar längs hela smalbenen och dras iväg från foten som den var skjuten ur en slangbella. En sån touch som man alltid blir ditsatt på när vi kör gris med bestämt antal touch. Återigen över horden av försvarande försvarare. 2-2 - nu kändes det som att vi skulle ta det!

Men efter att Tompa skjutit sitt livs skott och låtit ribban gunga från distans vänder Nyköping på det, igen. Jättecentern står för en fantastisk prestation när han med full fart möter ett inlägg mot första stolpen och förlänger bollen upp i nättaket, trots att han är enormt hårt pressad av Simon. I samma veva byts Tomas ut mot Demba, som kom in med friska ben.

När var senaste gången man spelade förlängning?

Vi lägger nu in all offensiv kraft vi har. Filip går ut - Eyüp in. Trebackslinje, Fifa-taktik. Demba får något bra läge, men skjuter utanför i sina fyra storlekar för stora badtofflor. Anton sätter ett helt strålande inlägg i huvudet på en anstormande Folkesson, som nickar utanför i fritt läge. Med bara någon minut kvar fixar Christian fram en frispark nere vid kortlinjen efter en grym individuell prestation. Lilla DN (vars insats på fasta situationer tidigare i matchen sträckte sig till en misslyckad hörna i burgaveln) trär in frisparken med kirurgisk precision på huvudet på en högt hoppande Demba, som med en jättenick skickar in 3-3 i nättaket. Eufori! Förlängning! När hände det senast?



Lilla DN, assisterade till kvitteringen

Första kvarten av förlängningen kan sammanfattas så här: Total dominans vad det gäller bollinnehav för United. Nyköping trötta. Men den livsfarlige centern skjuter två stycken dykande lobbskott (Vilket tycktes vara melodin för att göra mål), men båda går över målet. I övrigt håller vår nykomponerade backlinje med undertecknad som mittback bredvid Gabbe och en alltmer sliten Afrim som högerback tätt. Hela förlängningens bästa chans får Snake gratis av målvakten som spelar bollen rakt på honom, jättefriläge. Den lama vänsterdojan i nätet bakom målet är nog inget Snake ringer hem och berättar om.

I den andra kvarten av förlängningen är det mycket trötta ben, framförallt på Nyköpingsspelarna eftersom det är vi som allt som oftast har bollen. Dock inga riktiga superchanser åt något håll vad jag kan minnas. Straffar väntade.

Paul tog ut, i tur och ordning, Christian, Jens, Omar, Eyüp och Anton till att skjuta straffar. Omar gjorde en Wiklundh - Snake ersatte som tredje straffskytt. Kapten Åberg gav klave en ny chans vid slantsinglingen och denna gång talade de samma språk - vi började skjuta.

Christian skickar målvakten åt fel håll - BIS-spelaren gör detsamma med Säll. Jag fortsätter på den inslagna vägen, Nyköping likaså. Målvakten går åt rätt håll på Snakes straff, men den sitter lågt och med bra fart. Säll klistrar en nervös BIS:ares försök! Riktigt bra räddning.

Eyüp kliver fram. Det börjar bli nervöst ("Målvakten ÄR inte bra, sätt den med kvalité så går den in. Kvalité. Kvalité. Kvalité", mumlade Antonio med rullande ögon i något obskyrt terroristmantra vid mittcirkeln). Eyüp sätter den bombsäkert. Även Nyköpings spelare slår en bra straff. Lilla DN:s tur. Kan avgöra. Anton slår straffen nästan fånigt säkert och vi har vunnit! Kul att Anton, efter förra årets totala måltorka, får avgöra efter en riktigt bra insats.

Turkiet på det här då?

Vinsten gör att det nu blir ännu skönare att bege sig söderut för en vecka på Hotel Arcadia. Lider med FT, Omar, Christian samt våra nyförvärv Teiwo och Allyn som inte kan åka med. Tror det kommer att bli grymt.

Några avslutande ord om matchen:

Starkt vända dubbla underlägen. Vi spelar dessutom bra fotboll med tanke på att det var säsongens första match. Skapar mycket chanser, finns mycket kreativitet i laget. Blandar upp detta med hjärta, Folkesson praktexemplet, vilket gör oss jobbiga att möta.

Bäst på plan: Matte Folkesson, utan konkurrens, gjorde en jättematch på mitten.





Näst bäst på plan: Vill också plussa för Anton på vänsterbacken samt Simon Afrim, båda riktigt bra.

Nu ska jag hem till walk-in-closet och stå och välja vilka 10 färgglada skjortor som ska få följa med till Turkiet samtidigt som jag tänker på FT som sitter på föreläsning bland poliserna, ses på Vedads Cigarr!

#8





Inför Nyköpings BIS - Sollentuna United


Nu sparkar vi igång säsongen 2011 på allvar. Låt gå att knappt någon i truppen har mer än 45 minuter i benen hittills under träningsmatchandet. Låt gå att inga av nyförvärven är spelklara. Låt gå att vår träning hittills lika gärna hade kunnat vara en 3000 meter hinderlöpares uppladdning inför VM. Imorn är det Svenska Cupen. Tävlingsmatch. Och vad passar väl bättre än att få åka iväg en vecka till Turkiet med en seger i bagaget?




Förra säsongens andraplats genererade självklart Sollentuna United en plats i Svenska Cupen. För andra gången i klubbens historia deltar United i svenska cupen. Förra gången, för två år sedan, gjorde vi minisuccé genom att betvinga Valsta/Syrianska i snöyra på Skytteholm för att sedan åka ut med 0-2 mot Väsby. 0-2-målet den gången gjordes av ingen mindre än Sollentuna Uniteds nuvarande nummer 83, Omar Eddahri, som imorgon hoppas göra säsongens första mål i Unitedtröjan.

Bristen på spelklara spelare gör att truppen till matchen imorn bli liten, men vi ställer likväl upp med en ganska stark startelva. Kvällens träning på Bosön bjöd på defensivträning (Den defensiva sexan omutbar!), följt av tempospel (Allt jag kommer ihåg är Afrims ribbskott. Herregud!). Överlag en träning där folk verkade taggade. Tror att alla mer och mer kommer att känna av att vi närmar oss säsong och det gäller att prestera för att få spela. På alla positioner.

Vi möter Nyköping. Vet inte ett skit om dem. Kom trea förra säsongen i södra tvåan. Verkar vara ett stabilt lag ("Så sjukt inavlade. De har fyra-fem pers som ser likadana ut och har samma efternamn!", sa Folke) som varken gör eller släpper in speciellt mycket mål. Vi kan förvänta oss en tuff match då vi är långt ifrån maximalt tränade för match, men det tycker jag inte ska vara någon ursäkt imorn. Vi åker dit för att vinna, vilket jag tror vi har goda chanser att göra.

Morgondagens startelva:

1. Säll

2. FT - 25. Afrim - 18. Gabbe - 4. Anton

5. Folkesson - 8. Jens

7. Snake - 14. Christian - 83. Omar

21. Belgien Blå


Bänk: Brille, Wilow, Freby, Jeppe, Eyüp, (Demba)

En oviss match, men spontant kan man ju tippa att:


...Folkessons första passning kommer att gå i sidled eller bakåt

...Belgien Blå kommer att tackla ner minst två personer samtidigt. Och göra mål.

...Omar kommer att få en stämpling och bli liggande.

...Snake kommer att skjuta när han har läge att spela snett bakåt.

...Afrim kommer få gult kort.

...FT kommer att inleda pausvilan med: "En sak jag stör mig på är att..."

...Paul kommer att ta ansvar för resultatet, men vi får ta ansvar för prestatjonen.

G'night everybody!

#8

Michael Allyn klar för Sollentuna United


Efter en tids rykten och spekulationer bekräftade Paul efter träningen på Bosön idag att Akropolis centertank Mike Allyn är klar för spel med Sollentuna United efter att ha skrivit på övergången tidigare under dagen. Allyn kommer att bli en viktig pusselbit med sin styrka och målfarlighet som central forward. Låt oss hoppas att han kan göra lika mycket mål i United som han gjort under flera säsonger i Akropolis. Han följer förhoppningsvis med till Turkiet på träningslägret.

Välkommen!


Nyförvärvsorgie och bra träning


En solig fredag summerade den sista hela veckan innan vårens höjdpunkt, Turkiet-lägret (Jag ser fram emot: 1) Hänga med Atillas farsa, 2) Dricka vatten ur yoghurtförpackningarna, 3) Skicka MMS till FT, Christian och Omar), startar med ett Stockholm-Antalya-flyg via Köpenhamn på onsdag. Fredagens sol hade dock sedan länge hunnit försvinna när vår ansenliga skara fotbollskrigare anlände till Skytteholm för ett fotbollspass.

Nyss Kanadacomebackande Paul inledde med att försäkra oss om att det värsta nu låg bakom oss, och att vi går in i en roligare fas nu med fokus på det explosiva och snabba, snarare än den tunga grundträning vi sysslat med än så länge. Mer och mer fotboll kommer att stå på schemat, något vi inte klagar över.

Innan träningen startade så annonserade också Paul att ett par av de spelare som varit med ett tag och spelat nu mer eller mindre blivit klara för spel i Sollentuna United 2011 (Tror inte att kontrakten är påskrivna, så jag reserverar mig för om någon av jätteidioterna inte kan stava sitt eget namn och därför gör kontraktet ogiltigt). Så, för er som inte är nere varje träning och har koll, här har ni Sollentuna Uniteds senaste truppmedlemmar

3. Teiwo Thompson

Fysiskt praktexemplar, från Täby IS, som imponerat i matchspel med stort lugn och trygghet i positionsspelet. Kan spela både mittback och ytterback, men är påtänkt som mittback. Ruskig i närkamps- och löpdueller där han inte har många övermän. Har fin touch på bollen, men behöver putsa till passningsspelet samt få ännu mer pondus. Är hängiven Milanista, vilket sänker totalbetyget.

6. Anton Lindberg
Efter att ha provtränat med Tureberg tillsammans med undertecknad redan för 4-5 år sedan är Sollentunasonen Anton Lindberg klar för klubben efter fyra säsonger i Vallentuna. Den forna mittfältaren är sedan länge en hård mittback, vilket han visade redan i första matchen mot Råsunda genom att bryta en motståndares fot med sitt första ingripande. Har likt Teiwo stått för bra insatser i matcherna med bra spelförståelse, pondus och inställning.

7. Doni Makolli
Den Unitedspelare som kanske varit allra bäst under försäsongsmatcherna, Doni Makolli, är enligt egen utsago 99% klar för United. Kommer senast från Vasalund. Därför kanske vi inte ska ropa hej ännu, men Doni är en jätteförstärkning. Enormt bollsäker och ständigt i rörelse gör honom lätt att spela med och han hittar ofta rätt ytor. Har krönt sina insatser i träningsmatcherna med två riktigt snygga mål. Sägs dissa proffsspel i Holland för Sollentuna United. Men hur håller han när norrlandsbrunkarna i serien härjar kring hans tekniska ben?

20. Nebiyu Tesema

Nebiyu Tesema är en snabb, smart och arbetsvillig ytterforward som senaste säsongen spelade i Spånga. Har tränat med United under de senaste månaderna, men endast varit med i en match, där han var riktigt, riktigt bra. Har bra touch på bollen och en riktigt bra inställning. Kommer att konkurrera om ytterforwardsplatserna.

Med fyra nya namn i truppen, en presentleverans innehållande riktigt lovande Umbroskor plus nya snygga träningsjackor var det ett laddat och spelsuget United som gick ut till träning. Efter att tagit en tripp down memory lane och kört igenom både stegar och Y:et (Vart var doppbollen? Kommer på matchförberedande träningen på måndag?) blev vi indelade lagdelsvis, där vi mittfältare hade en 20 minutera geometrilektion (Antonio var bäst i klassen) med Gutte där vi skulle hitta världens mest perfekta trianglar. Gutte, som dominerade med uttrycket "Freby, du vrider inte speciellt mycket på huvudet va?"

Jättepossesion next. Tre lag - två mot ett. Defensiva omställningar som dagens prio och tema. Gula laget inledde med klippkort i mitten, och när de väl fick bollen sköt Eyüp Richie i röven och fick skäll av Paul för att de stod och tittade. Gula laget höjde sig, svarta och orangea var snälla nog att missa lite också och delade på tiden i mitten. Omar skadad, gick av. Ynkligt! Afrim fick beröm av Paul, tippat!

Träningen avslutades med spel på ganska liten yta, 5 mot 5, 6 mot 6. Bollarna in från sidan hela tiden, ruskig fart. Vet inte om det var spelsug, LSD eller rivalitet mellan lagen, men det var riktigt hög fart och riktigt många smällar och närkamper för att vara en United-träning. Härligt! Undertecknad fick smaka såväl på Afrims som Trimis dobbar, och bjöd tillbaka genom att axeltackla Folkesson i ansiktet. Fotbollsmässigt vann det svarta laget komfortabelt efter att Åberg/Makolli bjudit på fotbollsgodis åt ena hållet, och Wilow bjöd Snake på en balja åt andra hållet. Flest skott på mål sköt Demba, som vanligt gjorde han dock inga mål. Det gjorde Belgien Blå. Han är svag.

Ny träning om några timmar, idag ska offensiven vara det genomgående temat. Kul!



Dalmål som ger klagomål


Det går inte långt mellan träningarna där det kommer gliringar och kommentarer om vissa uttal och ord som en viss dalmas använder i omklädningsrummet. Självklart till stor del på grund av att avundsjuka stockholmare saknar en dialekt där den lite mjukare och känsligare personligheten hos sin person kommer fram. Dialekten här i Stockholm ligger ju verkligen i framkant vad gäller attityd och kaxighet. Om en blandning av dessa dialekter börja användas av Sollentuna Uniteds nr.18 skulle kanske äntligen acceptansen infinnas och glåporden sluta hagla titt som tätt av lagkamrater som älskar att påpeka och hacka på ett språkbruk som de inte är vana vid! Jo en sak till innan vi går vidare, Dalarna ligger inte i Norrland. Punkt!


Sannolikheten att dalmasen ska börja använda sig av minst en blandning eller mix av dalmål och det i Dalarna så förbjudna dialekten från Hufvudstaden är nog nästan lika med noll. Det får väl säsongen 2011 utvisa men till dess får lagkamraterna chansen att lära sig lite dalmål för att jämna ut möjligheterna till bra förståelse i kommunikationen mellan oss spelare och tränare i omklädningsrummet! Hur många av de här orden klarar du av, din fördomsfulla 08:a?

 

BINT

1. Blind         X. Blir det inte…               2. Spik

MOJJIGT

1. Mysigt      X. Molnigt    2. Dimmigt

BUTT

1. Arg / ilsken                     X. Mindre förpackning      2. En stubbe

SIDDU

1. Ett spöke  X. Ser du…   2. En fisk

HÄNNÄ och DÄNNÄ

1. Här och där                     X. (Används när man pratar om två syskon)                2. Hembränt

KUCKILURA

1. Skrika        X. Skoja/driva med någon   2. Sova en kortare stund

FLÄK DÄ

1. Flak med lyftanordning  X. Flytta på dig!                2. Läsk med mycket kolsyra

GRÄJJÄ

1. Att gräva   X. Att ordna 2. Att ljuga

JÖNNT

1. Clown       X. Att inte göra något        2. En typ av Falu rödfärg som finns på dalahästar

DONA

1. Att äta      X. Att förstöra                   2. Att fixa

 

Med vänlig hälsning, Dalmasen

 

Redaktionens anmärkning: Med tanke på att en stor del av lagets ordförråd sträcker sig till "mammas död", "jag svär" och "Cristiano Ronaldo" så ska vi nog inte ha för höga förhoppningar. Jättenörden Åberg kommer odck antagligen att kamma hem rubbet med sitt enorma ordförråd.

 

Vem sa att dalmasar inte har attityd?


Förlust som föder frågetecken


Kanske såg vi den kommande veckans ledighet framför oss. Söndagkvällens match mot Farsta är inte den matchen man kommer att komma ihåg när säsongen 2011 ska summeras. Ett halvtaskigt United med riktigt dålig skärpa i de avgörande momenten åkte på 0-2 mot FOC Farsta. Ett Farsta som bitvis spelade riktigt bra fotboll och sett över hela matchen vann rättvist.

Vi gjorde en på alla plan iskall entré på planen (Varken långbyxor eller underställ nedpackade. Härligt!) tätt efter att  Rotebro (Som verkat blivit avis på Uniteds stolta chilibabbhistoria och ställde även dem upp med ett mini-Syrianska) lyckats krångla sig ur ett 0-1-underläge till 2-1-vinst mot Råsunda. Dagens coach Limpar hade tagit ut en "startelva", baserat på de spelare som var spelklara och hela. Den elvan såg ut så här:

Säll

FT - Afrim - Gabbe - Reynoso

Eyüp - Jens

Snake - Christian - Omar

Badji


Matchen startade med att Farsta tog tag i taktpinnen genom att ständigt hitta ytorna framför allt bakom våra ytterforwards, framför ytterbackar. De har ett stort bollinnehav och tillåts dominera av slöa, passiva Unitedspelare. Skapar dock inte så många målchanser. Jo, juste, en jättekanon ribba ner. Mål? Ingen aning. Domaren dömer i alla fall inte mål. Vi sticker upp en del åt andra hållet, där Snake har några bra chanser. Men han hade tydligen satt skorna på fel fot, så det blev inga mål.

Det blir 1-0 till Farsta, efter en situation där nog många trodde på frispark, men den flygande/filmande/skrikande Snake fick bara en viftande hand från domaren. Bollen spelas in på en helt fristående forward (Mittbackar? Gabbe where were you?). Bollen dunkas in högt över en maktlös Säll, som ändå är ute och täcker det mesta tycker man. Halvleken avslutas med fortsatt mycket Farsta, men med farliga omställningar för vår del. Vi kan/ska ändå inte vara nöjda med den första halvleken. Ett av de sämre positionsspelen man sett. Skärpning.

Till andra halvlek byts alla utom Säll och Omar ut, vilket gav oss denna elva.

Säll

Wilow, Anton L, Teiwo, Freby

Folkesson - Hamoudy

Richie - Doni - Omar

Trimi


Nu blev det genast bättre fart på de vita och de 5-10 första minuterna i halvleken är det nästan enbart United. Matte synkar ihop mittfältet, där Doni, Richie och Hamoudy är framgångsrika med ettrig press. Bakifrån är Anton och Teiwo säkerheten själva, och man skapar ytor på båda kanter. Mycket genom Omar till vänster och en framforsande Wilow på högerkanten. Vi skapar bra chanser genom bland annat Richie och Trimi, men återigen är det riktigt, riktigt lama avslut.

Farsta jämnar sedan ut spelet i matchen, men får inte alls samma lätta ytor som i första halvlek. De får några halvchanser (M/S Lindberg är lite seg i dribblingen, räddas upp av racerbåten Thompson) men gör inte mål förrän precis i slutet då en mittfältare smackar på upp i krysset efter en hörna som spelas in längs marken. Hatten av. Men där måste vi väl kunna vara snabbare på bollen?

Alltid lite tristare att skriva efter en förlust, därför begränsad längd på detta. En tuff förlust som visar ett frågetecken som måste rätas ut.

1. Vi saknar kraft för att hålla i bollen högt centralt i banan. Med Vedad borta och Tompa magsjuk finns det ingen spelare som är tillräckligt stark för att kunna låsa bollen och skydda den från motståndarnas backlinje. Nu fick Badji spela där, trots att han egentligen är en kantspelare. Om inte Vedad ersätts kommer hans frånvaro att märkas.

2. Vi blir i vissa fall snabba att titta långt efter andra istället för att försöka hjälpa dem. Ibland är kritiken och ilskan befogad, men höj varandra istället!

3. Oj vad stressade många är med bollen, när man absolut inte behöver det!

4. Vårt positionsspel behöver gnuggas. Vi vet att 4-3-3 är sårbart framför ytterbackarna. Det ställer stora krav på dem som spelar framför, men kanske ännu större på backarna bakom som måste våga låta, och styra in sina medspelare.

5. Avslut. Tror man måste träna det mer än vad vi gör. Vi gör det nästan aldrig, när vi gör det är det nästan enbart i samband med inlägg. Hur många procent av avslutslägena i en match kommer efter inlägg? De flesta kommer till efter andra situationer i spelet.

Några frågetecken alltså. Men även positivt såklart. Tycker att alla som spelade andra halvlek ska ha eloge för energin och sättet de tog tillbaka spelet på. Stora plus till Folkesson som styrde upp mitten tillsammans med Doni (Bra. Igen.), Wilow var riktigt bra till höger och även mittbackarna Anton och Teiwo gjorde riktigt stabila och bra insatser. Limpan snackade innan matchen att ta det på rätt sätt att inte starta och "bara" få spela andra halvlek. Tror inte att det går att värdesätta med ord hur viktigt lagsammanhållningen och förmågan att bidra till lagets framgång på alla tänkbara sätt blir för oss i år. Vi har en bra, jämn trupp. Många kommer inte att spela alla matcher, men alla kommer garanterat att behövas. Och när man ska spela krävs det verkligen att man är redo att bidra till lagets framgång. Kul att se den inställningen på hela andra halvleks elva.

Nu - en veckas ledighet. Fjoll-Folke åker till London för Chelski-ManU. Christian börjar jobba. FT lär sig att arrestera och Snake har alltid rätt. Nästa vecka är vi tillbaka för Stockholm cup mot Akropolis och senare också Svenska Cupen mot Nyköping innan vi drar en vecka med halva damallsvenskan till Turkiet. För de kraftmätningar som är på G kommer att det att krävas ett par nivåer bättre spel än vad vi åstadkom i söndags, det kan jag lova.

#8

RSS 2.0